Много често в малките часове на нощта на обществени места можете да забележите непълнолетни тийнейджъри, които се разхождат без придружител.

Нерядко те посещават и нощни заведения, особено когато там пее някой от т.нар. тийн идоли. Един от последните примери е участието на рап звездата Криско в заведение на плажната алея във Варна. Късно вечерта пред въпросния нощен клуб се извиваше дълга, близо 200-метрова опашка. Повече от половината от стотиците чакащи бяха непълнолетни, въпреки че законът забранява ненавършилите 18 години да посещават обществени места след 22.00 часа ако нямат придружител.

Придружител може да бъде както родителят, така и упълномощен от него човек. Това каза за Радио Варна инспектор Надежда Русева от отдела за противодействие на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към ОД на МВР-Варна. 

От полицията извършват чести проверки, както в нощните клубове, така и на други обществени места. Не са малко случаите, в които засичат непълнолетни в заведенията, поясни инспектор Русева.

В такива случаи, полицаите звънят на родителите, които трябва да потвърдят, че детето им е в определено заведение и евентуално с упълномощен от тях придружител. В противен случаи се налагат глоби. На санкции подлежат и управителите на заведения.

Инспектор Русева допълни, че в закона има несъвършенства, които понякога оставят полицейските органи с "вързани ръце". Но поясни, че се работи по тяхното отстраняване.