Свидетелство за отлична институционална акредитация получи Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“. Оценката, дадена от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА), е девет цяло и седем стотни, и е валидна в следващите 6 години – до 2030 г. Институционалната акредитация, която оценява от 1 до 10, показва качеството, което предлага съответното висше училище на студентите. Това е оценка не само на обучителния процес, а на всичко, което университетът предлага от момента на започване на обучението до дипломирането.

Свидетелството бе връчено лично от председателя на НАОА – проф. д-р Елиза Стефанова на началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, по време на тържествен Академичен съвет във ВВМУ. По думите й оценката е сред най-високите у нас. Настоящата акредитация позволява висшето училище да има всички права, свързани с обучението на докторанти, както и на чуждестранни студенти.

На него, освен академичния състав, присъстваха и председателят на парламентарната комисия по отбраната – Христо Гаджев и директорът на дирекция "Управление на човешките ресурси в отбраната“ – Людмил Михайлов.

След церемонията по връчване на акредитацията, гостите разгледаха учебно-материалната база във флотската Алма матер.