Единадесет магистрати от страни членки на ЕС - от Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша, Унгария, Франция и Хърватия, посетиха днес Административния съд във Варна. Председателят на съда – съдия Елена Янакиева, приветства гостите с "добре дошли“ и ги запозна с работата на съда. Презентация за структурата на съдилищата в България, дейността и историята на съда изнесоха пред гостите съдия Марияна Бахчеван и съдия Дарина Рачеча от Административен съд – Варна. Гостите разгледаха съда и се запознаха с работата на службите.

Гостите от ЕС са на посещение във Варна от 1 до 5 юли 2024 г., по Програма на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО), в сътрудничество с Националния институт на правосъдието. Подготвили сме програма, съобразена с желанието на магистратите да посетят съдебните институции в нашия град. В 5-дневния период на тяхното гостуване те ще имат срещи в Апелативния, Окръжния и Районния съд във Варна, както и в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Варна. В програмата им е включено и посещение на Археологически музей – Варна.

Вече 7 години работим по Програмата на ЕМСО, по която осъществяваме обмен между магистрати от ЕС и съдии от Административния съд – Варна.