От 16 до 22 септември стартира акция "Седмица на детската пътна безопасност“. Отчитайки големия брой на загиналите от пътно-транспортни произшествия, се налага отново необходимостта от особено внимание към проблемите на пътната безопасност и от разширяване на международното сътрудничество в тази област. Множество събития са организирани под егидата на Европейската мрежа на службите по пътна безопасност – ROADPOL, а 18 септември 2024 г. е обявен за  Ден без загинали на пътя.

Пътната безопасност е важна за всички граждани и всеки има роля за нейното повишаване. Въпреки че предприетите досега действия са ефективни, броят на жертвите при пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз остава висок. Поведението на участниците в движението по пътищата е главната причина за смъртните случаи - превишена скорост, отнемане на предимство,употреба на алкохол и наркотици, умора, неизползване на предпазни колани или защитни каски и др. Голяма част от пътнотранспортните произшествия с пешеходци са предотвратими.

Ето някои важни и основни правила и препоръки за безопасно движение, от служителите на сектор "Пътна полиция“ на ОДМВР Варна, към учениците, за които първият звънец ще удари скоро:

- избери с родителите си най-безопасния и кратък маршрут до училище

пресичай на зелено

- движи се по тротоара

- използвай подлезите и надлезите за пешеходци

- върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение, при липса на тротоар

при пресичане се убеди, че шофьорите са те видели

- използвай светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи, закрепени за облеклото или раницата си

- на опасно или натоварено кръстовище пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек

ОДМВР Варна предприема редица мерки за опазване на обществения ред и сигурността в районите на детските градини и училища при откриване на учебната година на 16.09.2024 г. Съвместно с РУО Варна се изготвят графици, за изнасяне на беседи по безопасност на движението, от служители на "Пътна полиция“. По време на диалога, униформените ще насочат вниманието на малчуганите към опасните зони, пешеходни преходи, кръстовища, участъци и подходи към спирките на градския транспорт и ще дадат практически препоръки.

За денонощието на 18 септември на територията обслужвана от ОДМВР Варна ще се проведе специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движението по пътищата.