Общинските лечебни заведения във Варна са в добро финансово здраве. Повечето от тях отчитат положителни резултати, сочат финансовите отчети на лечебните заведения за 2023 г., които бяха разгледани и прието на днешното заседание на ПК "Собственост и стопанство“.

Сред най-успешните във финансово отношение здравни заведения е "Специализираната болница  за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко Марков – Варна“, която е приключила миналата година с положителен финансов резултат от близо 908 хил. лева. Трайна е тенденцията за запазване на броя на преминалите през стационара пациенти – те са 9250 души през 2023 г. На печалба е другата голяма общинска болница – Специализираната болница по акушерство и гинекология "Проф. д-р Димитър Стаматов“. Тя е приключила миналата година в плюс 66 хил. лева. Обслужени са близо 5 500 пациенти и са родени 1786 бебета, сочат данните. Положението на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна остава тежко, но се забелязва тенденция за намаляване на загубите. През 2023 г.  счетоводната загуба е била в размер на 389 хил. лева при 409 хил. лева през предходната година. Същевременно се увеличава броят на пациентите, лекувани в здравното заведение. През стационара са минали общо 65 души, бе съобщено в зала "Пленарна“.

При общинските диагностично-консултативни центрове устойчивост в развитието си показват ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ  V и ДКЦ "Чайка“, всички те са завършили миналата година на печалба. С положителен финансов резултат е и Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна.

При повечето от тях обемът на медицинска дейност е увеличен, има ръст и на пациентите. Лечебните заведения отчитат тенденция за увеличаване на приходите, но и на разходите. Най-голямо перо в разходната част са средствата за възнаграждения и осигурителни вноски, които бележат увеличение спрямо предходната година.

По традиция на минус е ДКЦ "Св. Иван Рилски“ в кв. "Аспарухово“. Лечебното заведение отчита отрицателен резултат в размер на 15 хил. лева, което се дължи на непрекъснатите ремонтни дейности и на старата рентгенова апаратура. Същевременно от построяването си през 1968 г. до сега здравното заведение е с основно ремонтиран покрив.

Срив във финансово отношение бележи ДКЦ I "Св. Клементина“, който е приключил 2023 г. с  384 хил. лева загуба.

Членовете на ПК "Собственост и стопанство“  с почти пълно единодушие одобриха отчетите на общинските лечебни заведения за миналата година. Следващата седмица предстои те да разгледат финансовите резултати и на търговските дружества.