Фондация "Град и посоки“, представлявана от Елена Владова, е отличена в категорията "Културна организация“ на Националните награди "ПроКултура 2023-2024“ за принос за разширяването на достъпа на младите хора до култура. Наградата е Диплом за отличие за дейностите основно в областта на изкуството на комикса.

Наградите "ПроКултура“ бяха обявени и връчени на 12 август – Международен ден на младежта, в Експо-център "Флора“ – Бургас, в рамките на X национална конференция "Достъп на младите хора до култура“. Двудневната конференция приключи днес, 13 август и се провежда под патронажа на Министерство на културата. Сред отличените тази година с варненски адрес е и Детска градина 14 "Дружба“ (диплом за отличие).

Националната награда "ПроКултура“ се връчва от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт в категориите "Държавен културен институт“, "Общински културен институт“, "Културна организация“, "Читалище“, "Гражданска организация“, "Медии“, "Община“, "Училище“, "Детска градина“, "Фестивал“, както и за цялостен принос. Тази година отличията са за дейности, осъществявани в периода 12 август 2022 - 1 август 2024 година.

Началото на националната кампания "Достъп на младите хора до култура“ е поставено през 2013 г. с приемането на Декларация за достъп на младите хора до култура от БАРОК и Българската асоциация на младежките работници. Днес към Декларацията са се присъединили Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Национален младежки форум, Граждански институт, редица ключови институции и граждански организации и над 80 общини. Основна цел на инициативата е да насърчи национално отговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, мотивираща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.

Всички награди "ПроКултура 2023-2024“ са публикувани в официалната страница на Българската асоциация на работодателите в областта на културата: https://www.barok.bg/nagradi-prokultura-2023-2024