Една държава, два града, два свята! Така описват подлезите пред централните ЖП гари в София и Варна, читатели на Varna24.bg, които изпратиха и снимки.

Тази вляво е от "ръкав“ на подлеза в столицата. Спящи бедняци. Това поне го няма във Варна. Тук е един подлеза, но е чист.

И двата подлеза са осветени, и в двата има графити.

Градовете са различни, но не в това е причината, смятат нашите читатели. Те поясняват, че по пристанищните градове в света, гледки с бродяги са често срещани. Във Варна няма, и за това донякъде си има и обективна причина – тук действат социални служби. Дори и редките гледки на спящи по автобусните спирки хора, са на такива, които отказват социална защита, защото в тези домове, не се допуска алкохол, а повечето от скитниците са с такава зависимост.

Приятно е да се види подлез на ЖП гара като този във Варна, поясняват още нашите читатели, които допълват, че са били в множество големи градове в различни континенти и правят сравнение, на база видяното от самите тях.

Дано никога във Варна не се виждат бездомници, които подслоняват глава в подлеза, коментират те, но все пак припомнят, че нищо на този свят не е случайно, дори и това, в даден момент човек да бъде споходен от нищета, припомняйки, че великия Ханс Кристиан Андерсен е вдъхновен от собствения си живот (син на обущар и перачка, той живее детството си, заобиколен от крайна бедност, така че понякога е принуден да проси и няма друг подслон освен моста), за да създаде "Грозното патенце“.