През изминалата седмица приключи Световното първенство по приготвяне на паеля във Валенсия, Испания. На 20 септември, на пристанището в третия по големина град в Испания, известен като първоизточника на най-популярното испанско ястие, топ готвачи от цял свят премериха сили, за да излъчат победителя за 2024 г. Това е шеф Джо Падила от Пуерто Рико. Той е опитвал 3 пъти да достигне до финалите, като едва през тази година опитите му са дали резултат. В челната тройка се класираха представителите на Колумбия и Япония.

Част от условията са били да бъде представена авторска рецепта за паеля.

Българският представител Николай Тодоров – Ник, представи пред журито своя идея - Черноморска паеля.

"Продуктите за тази рецепта са изцяло от Черно море и региона. Доставката до Валенсия на пресни морски продукти беше сложна, но с доста перипетии успяхме. Журито и медиите, които опитаха моята паеля останаха приятно изненадани и впечатлени. Рапанът беше сред основните ми продукти, а сушеният ватос една от пазените тайни“ - сподели Николай Тодоров след завръщането си в България.

"Прекарахме цяла седмица в компанията на уникални готвачи от 4 континента. Програмата ни беше впечатляваща и включваше мастър класове, демонстрации, посещения на емблематични места за испанската кулинария, срещи с атрактивни личности. За мен и асистента ми, това участие се оказа много повече от приключение. За България, успехът е огромен. Нашата страна вече е на картата на това кулинарно състезание и български представители ще могат да се включват и занапред.“ - продължава първият български участник в престижният форум.

Представителите на страните финалисти бяха във Валенсия от 17 до 22 септември. Прекарвайки заедно времето си, те участваха в различни задачи, като са демонстрирали различни умения и възможности. По време на Световния ден на Паелята (World Paella Day), 20 септември се проведе финалното готвене, където всички участници приготвиха свои рецепти едновременно. В журито участваха предходни победители, кулинарни експерти, емблематични готвачи.

Останалите финалисти бяха от Мексико, Перу, Франция, ОАЕ, Италия, Китай, Ирландия и Румъния. Представители на Испания не участват в състезанието, а само като жури.

Надпреварата датира от 2017 година, а организаторите споделиха, че с всяка изминала година интересът от участници, спонсори и публика се увеличава. Освен реклама на града и страната, конкурсът обединява хора от цял свят, говорейки на международния език “Paella".