"Още преди 8 години е подаден сигнал, че тук има рискови дървета. Още тогава са направени тестове на въпросните дървета, които да определят колко са живи. Изследването е показало, че са живи на 30%", това твърди Иларион Ананиев, очевидец на вчерашния инцидент във Варна, при който тежък клон падна и рани млад мъж в градинката до Операта.

Пред репортер на "Фокус", Aнаниев сподели, че още преди 8 години е имало препоръка високорисковите дървета в тази градинка да бъдат премахнати, но през всички тези години така и не са взети мерки.

"Точно зад вас има дърво, което е напълно мъртво, кората му пада. Днес там играеше дете, наложи се да предупредим майката, че е рисково да стоят там", каза още Ананиев.

По думите му градинката е опасна не само заради надвисналите мъртви дървета. "Шахтите са ръждясали и човек може да пропадне през тях", смята още мъжът, който живее на метри от мястото.

Припомняме, че мястото е изключително оживено. Лятно време през мястото преминават стотици хора. Градинката е точно до Операта, на метри от детска площадка.

Ананиев подчерта, че градинката е на метри от туристическия център на Варна. "Реално това е място, с което представяме града ни.", каза още той.