И за това ли е виновен кмета? Този риторичен въпрос поставят варненци, като го илюстрират със счупено кошче за отпадъци в центъра на града – по пешеходния бул. "Сливница".

Ясно е, че до всеки съд за отпадъци няма как да има дежурен, полицай, охранител... Така че проблемът е в нас – гражданите, обясняват още варненци. Те апелират хората да бъдат по-отговорни, защото градът, улиците му, парковете му са за всички.

Припомняме, че Община Варна постави преместваеми камери в близост до съдовете за смесен битов отпадък на 36 места с цел затягане на контрола върху чистотата на града. Така се  осъществява контрол както върху графика на сметопочистващата фирма и работниците по чистотата, така и върху недобросъвестни граждани.

Тези дни пък стана ясно, че в рамките на пилотен проект Община Варна ще постави на централната пешеходна улица 10 иновативни кошчета за битови отпадъци с вградена преса и соларно захранване. Те са с вместимост 120 литра и с помощта на вградената преса ще се намалява обемът на битовия отпадък вътре в съда 10 пъти. Автономното захранване работи пълноценно до 48 часа и така може да се намали кратността на събирането на пресования отпадък, следователно – и сумата за сметосъбиране. Новите кошчета ще бъдат разположени в зони с видеонаблюдение, за да се предотврати тяхното повреждане от вандалски набези. Ако пилотният проект покаже добър резултат, общината ще замести съществуващите с иновативни кошчета.