За пореден път студентите от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт впечатлиха професионалното жури на Национална кулинарна купа на България, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Възпитаниците на варненската школа грабнаха първи места в категориите "Най-добър кулинарен отбор“ и "Телешко" за купата на "Перфекто". Tазгодишното издание на състезанието се проведе от 18-ти до 20-ти април в Интер Експо Център в София и в него се включиха над 100 кулинари от кулинарни академии и професионални готвачи.

Първо място в категория "Най-добър кулинарен отбор“ категорично заслужиха студентите в специалност "Гастрономия и кулинарни изкуства" от Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Красимир Баналиев, Иван Сарамандов и Ивайло Гасеров с треньор шеф Калоян Колев. Те впечатлиха журито в първи кръг с интерпретация на агнешка чорба за предястие. Основното ястие, което представиха бе пълнен пъдпъдък су-вид с гъши дроб и шамфъстък, гарниран с тарт от цвекло и черен чесън, еспума от цвекло, руло от морков, пълнен с пюре от грах и фенел, глазиран бейби морков с черен пролетен трюфел и сос Жу с 20-годишно бренди от резиденция Евксиноград. А за десерт - класическо суфле с кули от ягода, зелен пипер и лайм, сладолед от "Шартрьоз“ и мариновани ягоди със сок от бъз. Във втори кръг отборът на Висше училище по мениджмънт отново доказа, че е най-добър и се справи с предизвикателството "Черна кутия“ със задължителни продукти за предястие - стриди и краставица, за основно - свинско контрафиле и пащърнак, за десерт - бял шоколад, ягоди и фюлетин. Варненци отвяха конкуренцията с над 500 точки преднина пред класиралите се на второ място.

В категория "Телешко" купата на "Перфекто" отнесе Андония Филумена Цървенкова от I курс в специалност "Гастрономия и кулинарни изкуства" с треньор шеф Хю Бутен.

Тя впечатли журито със запечено телешко бон филе, придружено от скариди су-вид, сос от редуциран патешки бульон и смръчкула, еспума от картофи, сотирани гъби смръчкула в компанията на бланширани аспержи в бульон от скариди, пяна от скариди, пудри от спанак и гъби.

Национална кулинарна купа на България е най-голямото кулинарно състезание в България, на което могат да премерят сили най-добрите и смели готвачи, които се състезават в различни категории, както за професионалисти, така и за млади кулинари. Основен организатор на събитието на Българската асоциация на професионалните готвачи. Традиционно кулинарите на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт обират овациите и купите на журито всяка година.