Защо трябваше да се стига до инциденти, че да стартира рязането на опасни, изсъхнали клони от дърветата в града. Това коментират варненци, като дават примара с Шишковата градинка, където високите, потенциално опасни клони, които от вятъра могат да се пречупят и да паднат върху минувач, са премахнати.

Припомняме, че преди близо месец клон се отчупи и за малко да претреме човек – нарани го, макар и незначително. Напука обаче бронираното стъкло над старините от древния Одесос.

Много е опасно, тъй като тук постоянно минават хора. Деца обичат да стоят на пейките, а с наближаването на новата учебна година, броя на младежите ще се увеличи, алармираха живеещите в района.

Варненци са категорични, че дървета в различни райони в града, не са рязани и кастрени правилно през годините. Оставени са високи, а при един дори и слаб полъх на вятъра, те могат да се счупят, коментират още загрижени варненци.

Сред хората битува и мнение, че рязането през годините не е правено качествено. Така в клоните лесно попива вода, те загниват и стават чупливи, пишат варненци в различни групи в социалната мрежа.

Някои от хората обясняват, че голяма част от дърветата във Варна не са подходящи за градска среда, още повече в променящ се през последните години климат. Друг проблем е, че улиците са своеобразни фунии, където вятърът се засилва, а дърветата, които не са в такава близост, както в горите, стават лесна плячка, и заради това се чупят клоните им.

Клони се чупят и в гората, но градът е урбанизирана зона, има много хора, и постоянната, и правилна поддръжка на зелената екосистема, ще предотврати инциденти, като последните в морската столица, заявяват още читателите на Varna24.bg.