Срам за града, срам за това, че се водим морска столица, ядосват се варненци и показват нагледно със снимки: Вижте какво виждат летовниците!

Фотосите показват разбитата градинка "Севастопол“.

Хората настояват спешно да бъде поправена или поне да се закърпи за през сезона. Какви спомени ще отнесат туристите от нашия град, питат читателите на "Фокус".

Градинката е един от символите на Варна. Преди 15 години ремонтът й породи много напрежение в морския град. Първо бяха премахнати бараките край двора на Икономическия техникум. В пресата излязоха съобщения, че били незаконни. След това започна санитарна сеч на дърветата. Това усъмни много хора. Те си помислиха, че мястото е продадено тихомълком на мощна икономическа групировка. Заговори се, че ще се вдигне поредната висока сграда. Организира се и протест. Това не стана. Бе направен ремонт на градинката. Появи се и красива пластика от живи растения. От тогава обаче по тази градинка са се правили само козметични ремонти.

Иначе историята й е много любопитна. Тя е свързана с красивата стара къща и ханът на Данаил Манов, построени през 1898 г. (срещу градинката, на ъгъла на булевардите "Сливница" и "Княз Борис I"). Ханът е заемал стратегическо място, защото до 1916 г. на мястото на градинката се намирал Кириловия площад (наречен така поради близостта си с началното училище "Св. Кирил“), на който се провеждал пазарът на грозде. Самата градинка, сега известна като "Севастопол“, е изградена през 1918 г. от паркостроителя Антон Новак, след като престава да съществува пазарът на грозде и е известна като Мановата градинка.

Вижте повече за нейната история и красивата сграда до градинката ТУК.