Спешно тези клони трябва да бъдат премахнати от тук, за да не бъдат причина при евентуална лятна буря, да се повтори отново нещо подобно на трагедията от преди 10 години в квартал "Аспарухово“. Това пишат будни граждани в сигнал до Varna24.bg.

Този канал, който те визират, се намира в Морската градина (между сградите на Обсерваторията и Аквариума) в близост до Крайбрежната алея. Затлачен е от клони и други отпадъци, видно от снимките, които хората изпратиха.

Припомняме, че преди дни - на 19 юни 2024 година, се навършиха 10 години от най-голямото бедствие, споходило Варна от началото на века – това в "Аспарухово“, в което загинаха 13 души. Въпреки, че през 2018 г., Апелативният съд във Варна прие, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 г. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали, варненци обаче настояват това дере в Морската градина да бъде почистено, той като все пак е водосбор, а при такъв – вероятността от приливна вълна е много голям.