С поглед към бъдещето Варна ще разкрива и индустриална зона, и тех парк. Това стана ясно от думите на кмета Благомир Коцев, след срещата му с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който днес е на работно посещение в морския град.

Целта е развитието на иновативни индустрии, като високи технологии и зелена икономика, които освен, че са много модерни и търсени в световен мащаб, носят и висока добавена стойност.

Варна, като регион, има всички необходими условия, стана ясно още от думите на кмета Коцев. Това са и университетите, от една страна, и човешкия ресурс, и логистична и транспортна свързаност и обезпеченост, като пристанища и летище.

Тех паркът може да се обособи в района на "Аспарухово", а индустриалната зона или в терен в община Аксаково (където има терен от близо 3 хиляди декара), или на територията на община Варна - край Тополи и Казашко (където терена, макар и заедно с частни имоти, е с големина хиляда декара).

Идеята бе представена и пред посланика на Франция у нас, който изявил интерес, стана ясно още от думите на кмета Коцев.

Варна е един от най-обещаващите райони у нас, допълни пък министъра на икономиката и индустрията. Целта е да стане един от най-бързо растящите икономически региони у нас, обясни Богдан Богданов.

И той се фокусира върху местоположението на Варна и региона, добрата му транспортна свързаност със страната. Тука е идеално за развитието на сектори с висока добавена стойност. И в момента има такива - примерно в IT-индустрията, които искаме да надградим, обясни министър Богданов.