Варна се подготвя за предстоящия есенно-зимен период. От сутринта се кастри и премахва потенциално опасно дърво на алеята в Морската градина под бул. "Княз Борис I“.

Припомняме, че във връзка с предстоящото влошаване на метеорологичните условия преди няколко дни кметът Благомир Коцев изиска районните администрации приоритетно да се заемат с резитба на сухи клони и опасни дървета.

Община Варна започна подготовката за предстоящия есенно-зимен период, по време на който могат да се очакват проливни дъждове и силни ветрове. Кметът Благомир Коцев възложи на дирекция "Екология и опазване на околната среда“ (ЕООС) предприемане на навременни мерки и обстоен доклад за състоянието на отводнителните (охранителните) канали, деретата, канавките и водостоците на територията на общината. Целта е осигуряване на нормалната им проводимост още преди настъпването на дъждовния сезон.

Предстои изготвянето на интерактивна карта с единна база данни, върху която да бъде обозначено конкретно какви дейности се извършват или предстои да бъдат извършени.

Община Варна ежегодно извършва дейности по контрол и осигуряване проводимостта на около 70 участъка от отводнителни (охранителни) канали, дерета, канавки и водостоци. Преди възлагане на дейностите по почистването се извършват огледи на място - по цялото протежение на водните обекти, за да се прецени състоянието им. При огледите се преценяват конкретните дейности, които е необходимо да се извършат, като почистване от битови и растителни отпадъци, суха и паразитна растителност, наноси и земни маси.

Призовават се гражданите да не изхвърлят отпадъци в канализационната мрежа, отводнителните (охранителни) канали, дерета, канавки и водостоци, да опазват от замърсяване водите, прилежащите им зелените площи и околната среда.