Съществен компонент от мартенската обредност е усукването на мартеници или марашници, както са известни в някои села в Родопите. Това каза за Радио "Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян. "Мартеницата е специален обреден атрибут, който има основното предназначение на амулет. Изработването й е ставало най-често вечерта преди 1 март или рано сутринта преди изгрев слънце на 1 март и то по тъмно от жените в семейството – обикновено от майките или от бабите. Преждата, от която се изработват мартениците първоначално е вълнена и рядко се среща памучна, която навлиза малко по-късно в обичая“, поясни Йорданова.

Тя уточни, че първоначално мартениците са се изработвали изцяло от червена непредена или полупредена вълна, а в последствие към нея се прибавя и бяла такава. "При изработването на вълнените мартеници обреден момент е и самото предене на бялата и червената вълна. Най-разпространения вид мартеници за Родопите е от бяло и от червено прелце, като червеният цвят е основен и задължителен. Той е пожелание за здраве и за живот, останал от първоначалното схващане на човека за червената кръв, като носител на живота. Билият цвят се появява по-късно, като пожелание за дълголетие. Затова и напичанията при окичването с мартеници са такива: "Да е здраво детето и червено, да остарее и да побелее". В последствие към традиционните червен и бял цвят се прибавят и други атрибути с предпазно значение символи – синьо манисто и чесън против уроки, сребърна пара, глигански зъб, клонче от дюля. Те допълват и засилват основната предпазващата функция на мартеничките“, обясни етнологът.

В Родопите се срещат и мартеници многоцветни - от бели, червени, сини, жълти, розови конци, предназначени са най-вече за домашните животни. "Мартеничките са носени от хора, от домашни животни, връзвани са по плодни дръвчета, по някои битови оръдия на труда, а също и по стопански постройки. С мартеници се окичват децата и от двата пола, моми и по-млади омъжени жени, а също, но малко по-рядко ергени и възрастни жени. От домашните животни окичват с този атрибут новородени агънца, теленца, кончета. Интересна практика има регистрирана за изработване на мартенички, предназначени за животни в селата Беден и Кестен в община Девин. Там на мъжки животни връзват мартеничка от разноцветни конци, с дървена лъжичка между тях, която трябва да е изработена от гръмовито дърво. Мартеници са връзвани и по хурки, по мотовилки, по вретена, по чекръци и т. н.“, каза още Ваня Йорданова.

Нели ГЕРГЬОВСКА