През последните дни зачестиха публикациите за проблеми в БДЖ. Това е следствие от дългогодишното неглижиране на проблемите там, не обновяване на подвижния състав, недооценяване на работниците, либерализация на сектора, приоритизиране на автомобилния превоз. Вече започнаха и съкращения. Това заяви общинският съветник в СОС Ваня Григорова в личния си профил във Facebook.

"Накъде вървим? Към светлия пазар. Всеки нов министър идва с обещания да съживи жп дружествата и накрая резултатът е все по-плачевен.

Но за това не е отговорен машинистът, кондукторът, продавачката на билети - техният труд е тежък, недобре заплатен и при ужасни работни условия. 

Това е резултат от управленска немощ и лобизъм на автомобилните превозвачи и частните жп превозвачи. Взеха товарните превози, на път са да опазарят и пътническите. Предаването на жп превоза в частни ръце като мащаб вероятно ще е по-голяма щета за България от унищожението на Кремиковци и БГА Балкан вкупом. Единствената пречка пред това унищожение могат да са работниците. Ако имат сили за такава борба", добави още Ваня Григорова.