По покана на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" беше проведена среща между синдиката и общинските съветници от Местна коалиция "БСП за България", на която представителите на работниците очертаха основните проблеми в столичния градски транспорт. Синдикатът е внесъл в Столична община декларация с искания още на 8 декември, която обаче въобще не е стигнала до общинските съветници. Това написа Ваня Григорова в личния си профил във Facebook, видя "Фокус".

Ето какво още добави тя:

Недостиг на работници, огромен брой часове извънреден труд, почти невъзможно обезпечаване на курсовете. Поради което щели да внасят работници от Киргизстан, вместо да се увеличат заплатите, да се гарантира работата на сервиза и да се ремонтира материалната база! При тежкия недостиг на шофьори и сервизни работници в градския транспорт, 30% увеличение на основните заплати, каквото е искането на ФТР "Подкрепа", е напълно резонно.

С колегите от КТ "Подкрепа" многократно сме подчертавали, че би било чудесно да има нощен транспорт в столицата. Когато обаче бъдат осигурени условия за това - както превозни средства, така и кадри, които да обслужват дейността. Както обърнаха внимание и представителите на ФТР "Подкрепа", в момента, когато не могат да се покриват дневните курсове, нощният транспорт е лукс, какъвто не можем да си позволим. Настояванията им за 30% ръст на възнагражденията и подобряване на условията на труд са предпоставки и за по-качествен градски превоз.

Затова ние ще настояваме за повече средства в общинския бюджет за публичния транспорт. Но и министърът на финансите следва да осъзнае, че със замразената от 2 години субсидия транспортът не може да функционира нормално. Общинските съветници от МК "БСП за България" съвместно с представителите на работниците ще настояваме да се приеме дългосрочна програма за осигуряване на устойчивост на дружествата. За нас градският транспорт има както социална, така и екологична, и градоустройствена функция.

Снимките, извън тази от срещата с ФТР, са от Трамкар - поделение на "Столичен електротранспорт" ЕАД. Виждат се потресаващите условия на труд. Как се привличат кадри по този начин? Как въобще да функционира градският транспорт, когато е хронично недофинансиран?