Едно не мога да отрека на въжеиграчите от "Продължаваме промяната“: Умеят по безподобен начин да се разхождат по ръба на закона, едновременно жонглирайки с понятия като "съдебна реформа“ за пред публиката. И очевидно не се притесняват, че рано или късно подобни номера свършват с падане от високо, особено когато не си професионален цирков артист. Това заяви Ваня Григорова, общински съветник в Столичния общински съвет.

Публикуваме останалата част от позицията на г-жа Григорова, към която се обърна нашата редакция, с въпрос дали има намерение да се извини на Георги Кузмов, кмет на район "Оборище" в София по повод публикации в социалните мрежи.

Редакцията на Sofia24.bg се обърна към мен по повод изявление на районния кмет на "Оборище“ Георги Кузмов от партия "Продължаваме промяната“, публикувано в социалните мрежи, в което той ме обвинява в лъжи и настоява да получи извинение за тях, в противен случай ме заплашва със съд. Благодаря на редакцията за сигнала и за възможността да отговоря на Кузмов публично!

На 18 юли реагирах в социалните мрежи на изказване на общински съветник в СОС от ПП-ДБ-СС, който на сесия заяви, че в случай, че Васил Терзиев загуби заведеното от мен дело за законността на избора за кмет на София, те ще организират многохилядни протести. Свикнали са, не за първи път не зачитат закона и решенията на съда и организират цветни "революции“. Когато обаче на първа инстанция решението беше в мой ущърб, се успокоиха. Съдията по делото вече не е близък на Пеевски - както внушаваха медийните органи на ПП-ДБ месеци наред, решенията му вече са правилни. На втора инстанция обаче остава да се изяснят логични въпроси като:

-  Защо съдия не взема предвид многобройни експертизи, които доказват манипулация на флашките от машинното гласуване;

-  Защо допуска делото да излезе извън законоустановените срокове, за да се завършат въпросните експертизи, които струват хиляди левове? А накрая заключава, че взимайки предвид извършените манипулации, "би навлязъл в т.н. "теории на конспирациите“.

Г-н Терзиев все още не може да бъде спокоен за поста си и поради факта, че притежава фирмени дялове. Не само притежава дялове, но и като действащ кмет той все още е едноличен собственик на капитала на "ВТ Инвестмънтс“ ЕАД. Четири дни след като полага клетва, Терзиев преобразува дружеството в АД и продължава да бъде едноличен собственик на капитала, като от 18 януари вече държи "само“ 49% от акциите с право на глас. Останалите 51% са на Милена Терзиева. Съвпадението в малкото име на госпожата и съпругата на г-н Терзиев вероятно е случайно.

Това е контекстът, в който споменах и други казуси с районни кметове от ПП-ДБ-СС, които се разглеждат от ОИК за несъвместимост със заеманата длъжност поради участие във фирми. Един от тях е и Георги Кузмов, на когото буквално седмица по-рано ОИК прекрати пълномощията поради несъвместимост. Малко по-рано същото се случи с районния кмет на "Илинден“. Нормално е бизнес партия да черпи кадри от бизнеса, не е нормално след като вече си избран на обществен пост да продължиш да се занимаваш с бизнес. Това е потенциален конфликт на интереси и възможност за пренасочване на публичен ресурс към частни сметки.

В оплакването си, препечатано и от Sofia24.bg, г-н Кузмов цитира буквално написаното от мен (самата аз изрично се позовах на публикация на в. "Капитал“). Кузмов не отрича, че и в момента е съдружник в две търговски дружества. Ама предметът им на дейност бил "реклама и организация на събития и фестивали“. Предметът им на дейност може да е и доставка на кафе машини, което не пречи да осъществяват каквато и да е друга търговска дейност, незабранена от закона.

В цитираната от мен статия на "Капитал“ пише още: "Той си обяснява сигнала срещу него като политическа атака и изброява различни проекти, по които е работил в последно време. Те включват осветление в парка "Заимов", реконструкция на тротоари, дигитализация чрез "виртуални служители", лампи-зарядни станции за електромобили, паркинги със соларни покриви и др.“ Не аз, медията цитира г-н Кузманов, който разказва по какви проекти е работил, и всичко това в контекста на неговата несъвместимост с поста районен кмет. В пледоарията си срещу мен той обяснява, че това не са изпълнени от фирмите му проекти, а са планове, които искал да осъществи. За невъзможността му да се изкаже внятно обаче едва ли аз съм човекът, който трябва да носи отговорност. От 10 юли досега г-н Кузманов можеше да помоли журналиста от "Капитал“, на когото е давал интервю, за корекция на текста. Очевидно не го е направил и вместо това размахва заплахи за съд срещу политически опонент, който цитира собствените му думи, казани пред медия. Ялово начинание.

За финал трябва да напомня, че лидерът на "Продължаваме промяната“ г-н Кирил Петков стана служебен министър, като излъга в декларация, че няма двойно гражданство. Впоследствие назначението му беше обявено за противоконституционно от Конституционния съд, но това вече нямаше значение и Петков не понесе никакви последствия. Напротив, измениха конституцията така, че хора с двойно гражданство вече да имат право да бъдат депутати. За "Продължаваме промяната“ законът е врата в полето – може през нея, а може и покрай нея. И ако някой не е съгласен – прибягват до заплахи.

За разлика от тях, аз не съм расла в саксия, битките не ме плашат. Да, когато имаш участие във фирми и едновременно с това заемаш обществена позиция, то имаш възможност да насочваш парите на хората към собствените си компании. И на такива врътки трябва да бъде сложен край. На политическото двуличие и подкопаването на основни правови принципи – също.