Държавата дължи 20 млн. лв. на столичния градски транспорт за задължения, които тя му е вменила! Отделно още не са преведени почти 17 млн. лв., които трябваше да бъдат получени за охраната на метрото. И които бяха обещани от Асен Василев в качеството му на финансов министър. Това заяви общинският съветник от МК "БСП за България" Ваня Григорова в личния си профил във Facebook, видя "Фокус".

Публикуваме текста без редакторска намеса:

"Призовах присъстващите на заседанието изпълнителни директори на дружествата от градския транспорт да не затаяват информация за нуждите на поверените им предприятия. Това се случваше през предходните години. Някои изпълнителни директори не даваха ясна и пълна информация за необходимите ресурси, за да не станат неудобни на управляващите Столична община. Благодарение на което градският транспорт е в тежко състояние в момента - с напускащи кадри, голяма част вкл. от новите автобуси са неизползваеми, с натрупани огромни задължения.

Междувременно само автотранспортът дължи:

- още 8 млн. лв. за горива

- масла разплатени 750 хил. лв, дължими 1,5 млн. лв.

- авточасти 1,25 млн. остават, разплатени 1 млн. лв.

- дължими 246 хил. лв. за ел. енергия и отправено предупреждение към дружеството, че електроразпределителното дружество ще прекрати доставката на ток и пр., и пр.

Изпълнителният директор на "Столичен автотранспорт" ЕАД съобщи също, че има случаи, в които шофьори идват на работа в гараж "Земляне", но няма технически изправни автобуси, които да карат. Заради неработещия пункт за годишни технически прегледи в гараж "Малашевци" шофьори обикалят София с празни автобуси, които трябва да преминават ГТП по два пъти годишно. Оттам са и нарасналите ПТП в автотранспорта. Стойността на необходимото оборудване е около 40 000 лв. Само 40 000 лв.

Направена е проверка от Инспекцията по труда. Средномесечният положен извънреден труд на водачите е 60 часа. Това е почти ПЕТ ПЪТИ максимално възможния по закон!!!