Ваксинационното покритие срещу морбили за 2022 година в област Видин е 92%, което е малко над средното за страната, предаде репортер на "Фокус“.  То трябва да е над 95 на сто, за да има достатъчно добро покритие, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Видин д-р Пепа Цветанова. Според нея, при покритие на ваксинираните над 95 процента, дори да има регистрирани случаи на болни от морбили, няма да се стигне до разпространение на заболяването и до епидемия. Д-р Цветанова съобщи още, че във Видинско обхватът на ваксинираните 13-месечни бебета е 93 % ( над средния за страната). В процес на обработка са цифрите за ваксинациите за морбили за миналата година. Данните тя изнесе на работна среща в Областната управа във Видин.

По разпореждане на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин личните лекари извършат преглед на пациентските си листи по отношение на имунизацията срещу морбили. Лицата, които не са обхванати, трябва да бъдат имунизирани, уточняват от РЗИ. Разпореждането е във връзка с епидемията от морбили в съседна Румъния. Видин и Видинска област са гранични и затова личните лекари знаят, че инфекцията би могла много лесно да бъде внесена в региона. Освен това заболяването от морбили е заболяване с много висок контагиозен индекс-95%. От 10 деца контактни на морбили в една стая 9 ще се разболеят задължително, поясняват инфекционисти.

От РЗИ -Видин призовават родителите да бъдат по-активни, ако не са сигурни, че децата им имат ваксина срещу морбили, нека да отидат при личния лекар, да направят проверка дали детето има съответния брой ваксини срещу морбили и ако няма, да бъде поставена. В РЗИ-Видин разполагат с достатъчно ваксини срещу морбили и към момента няма повод за притеснение.