Интересна ваканционна програма се организира в част от селата на територията на община Кюстендил, предаде "Фокус“. Дейностите са насочени към децата и учениците от малките населени места, както и към онези, които посещават селата в летните дни.

Читалище "Христо Ботев“ в село Таваличево организира лятно четене. То ще се проведе в парк "Шаклевица“. През август се организират лятно рисуване и  дейности по пожарна безопасност.

 Читалище "Светлина“ в село Соволяно също организира занимания по четене. Всяка сряда се провежда разходка "Да опознаем селото“, организират се и спортни мероприятия, рисуване на асфалт и забавни игри. На 12 август ще се проведе "Да месим с баба“.

Читалище "Съгласие“ в село  Жабокрът отваря клубове за народни песни и танци. Организирани са клубове по шахмат и изкуства. Включени в програмата са занимателни игри и турнири по футбол и тенис на маса. Читалище ,,Пробуда“ в същото село включва в програмата си четене на книги, презентации по темите "Български традиции“ и "Екологично събиране на отпадъците“, излети в Конявска планина.

В село Нови чифлик действа читалище "Искра“. Там е организиран клуб "Млад художник“. Четенето на книги на открито също е на почит. Планират се различни игри и състезания.

Читалище "Светило“ в село Горна Гращица предлага посещение и беседа в музейна сбирка "Традиции и съвременност". Организират се индивидуални и групови обучения по компютърна грамотност, уроци по автентичен фолклор заедно с женската фолклорна група "Здравец".

В село Лозно работи читалище "П. Р.Славейков“. Програмата включва отворени врати на библиотеката, спортни игри на открито - футбол, федербал, волейбол и др. "Бабо покажи ми: как се замесва питка“.

Читалището в село Коняво провежда четене на любими приказки, прожекции на анимационни филми и инициативата "Аз имам любима игра и мога да я споделя“.

Читалище "Пробуда“ в село Копиловци прави разнообразни летни дейности. Там децата и младежите се запознават с българските традиции и обреди, свързани с жътвата. По стара българска традиция замесват тесто в глинен съд. Изработват краваи и пластики от тесто. Децата ще бъдат запознати с всички практики и обичаи по замесването и изпичането на хляба.

Читалище "Отец Паисий“ В село Гърляно провежда няколко активности – четене, рисуване, спорт и ръчно плетиво. В село Гюешево читалище "Просвета“ организира "Люто в библиотеката“, "Спортни игри на открито“ и "Занимателни игри“.