С Решение № 60161/11.04.2022 г. по наказателно дело № 522/2021 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя решението на Апелативен съд – Пловдив и потвърдената с него присъда от 10.12.2019 г. по н.о.х.д. № 44/2016 г. на Окръжен съд – Пазарджик и връща делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд от стадия на разпоредително заседание. Това става ясно от справка на сайта на ВКС.

Делото е образувано по касационни жалби на 12 от общо 14 подсъдими срещу атакуваното въззивно решение, с което е потвърдена първоинстанционната присъда. С нея касационните жалбоподатели, без Александър И., са признати за виновни и осъдени за проповядване но омраза на религиозна основа и за пропагандиране за война, като са им наложени наказанията: на Ахмед А. –общо най-тежко наказание в размер на 7 г. и 6 м. "лишаване от свобода“, увеличено на основание чл. 24 от НК с 1 г., като е постановено да изтърпи отделно и отложеното наказание от 3 г. "лишаване от свобода“ по присъда от 05.11.2004 г., както и "глоба“ от 9500 лв.; на Ангел С. – общо най-тежко наказание в размер на 3 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 7000 лв.; на Светослав М. –общо най-тежко наказание в размер на 2 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 6000 лв.; на Ерджан С. – общо най-тежко наказание в размер на 2 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 6000 лв.; на Стефан Д. – общо най-тежко наказание от 3 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 7000 лв., като е добавено и наказанието по присъда на Районен съд – Асеновград; на Александрина А. – общо най-тежко наказание от 2 г. и 6 м. "лишаване от свобода“, отложено за 4 г. и 6 месеца, както и "глоба“ от 6000 лв.; на Йосиф М. – общо най-тежко наказание в размер на 3 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 7000 лв.; на Рангел И. – общо най-тежко наказание в размер на 2 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 6000 лв.; на Орхан Б. – общо най-тежко наказание в размер на 3 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 7000 лв.; на Райко К. – общо най-тежко наказание в размер на 2 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 6000 лв.; на Ненко Щ. – общо най-тежко наказание в размер на 2 г. и 6 м. "лишаване от свобода“ и "глоба“ от 6000 лв. Александър И. e оправдан по обвинението за пропагандиране за война, като е признат за виновен за притежание на незаконно оръжие и осъден на 2 г. "лишаване от свобода“.

Тричленният състав на ВКС приема жалбите за допустими и основателни по отношение на част от изложените доводи. Първоинстанционният съд е бил затруднен от празнотата във фактическите положения и от рамките, които е поставило обвинението във внесения за разглеждане обвинителен акт. Според съдебния състав на ВКС са основателни упреците на защитата към прокурора и съда за неяснота както относно времевите параметри на проповядване на омраза на религиозна основа от страна на техните подзащитни, така и относно начина на проповядването ѝ. Тъй като този пропуск е осъществен от прокурора в досъдебната фаза на процеса, наред с фактическата неяснота в обвинителния акт, констатацията за липса на мотиви в съдебните актове на първия и втория съд и декларативни отговори от апелативния съд (напълно идентични с тези на първостепенния) на отправени от защитата възражения, не води до връщане на делото за ново разглеждане на въззивната инстанция, защото така тези нарушения не биха могли да бъдат отстранени.

В конкретния случай делото следва да бъде върнато за ново разглеждане на Окръжен съд – Пазарджик и то от стадия на разпоредително заседание поради липса на процесуална възможност за Върховния касационен съд за връщане на делото във фазата на досъдебното производство, оставяйки тази преценка на първостепенния съд.