За шести път в Стара Загора ще се проведе Национален ученически конкурс за журналистика "Гео Милев“, предаде репортер на "Фокус". Той се организира от Центъра за подкрепа за личностно развитие, с подкрепата на Община Стара Загора, Къща музей "Гео Милев", Фондация "Постижения“ и Национална бизнес поща.

Темата на конкурса ще бъде "Нашият свят“, а целта му е да се развиват таланта и творческото въображение на учениците,  да се утвърдят  общочовешките ценности - родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност, както и провокиране на участниците да отразяват теми и проблеми, които ги вълнуват. 

В Националния конкурс могат да участват ученици от 5 до 12 клас в две възрастови групи във всеки раздел и категория като първа възрастова група е 5 - 7 клас, а втора възрастова група - 8 - 12 клас. Срокът за изпращане на творбите е до 31 март. 

Основните раздели и жанрове са разпределени в два раздела. В Първи раздел влизат журналистическите текстове: Информационни (Репортаж, Новина, бележка, съобщение, Интервю), Художествено - публицистични (Есе, скица, очерк, история) и Аналитични (Коментар, рецензия, обзор, мемоар). Участието в раздела е индивидуално. Участниците имат право да участват с 1 творба в жанр, но не повече от 3 творби в раздела. Изискването към творбите е да са с обем до 2 страници, напечатани, шрифт Times New Roman, 12 pt.  Във Втори раздел влизат ученическите издания - Вестници на хартиен носител (участието е колективно, а редакционните екипи участват с по 1 брой вестници на хартиен носител за учебната 2022/2023 година) и Електронни издания (участват екипи, които не издават вестници на хартиен носител, а редакционните екипи участват с линкове към електронни издания от учебната 2022/2022 година).

Текстовете трябва да бъдат подписани с три имена на участника / за индивидуално участие/, училище/ извънучилищно звено/, клас, телефон, e-mail; ръководител/ име и телефон за контакт/. Разходите по изпращането са за сметка на участниците. Творбите трябва да бъдат изпратени електронно на адрес: konkurs.stz@ mail.bg, както и на хартиен носител, като трябва да са принтирани в три екземпляра и да се изпратят на адрес: Стара Загора 6000, ул. "Захарий Княжески" 71, ет. 3. ЦПЛР, за журналистическия конкурс или да се донесат на място в сградата на ЦПЛР – Стара Загора.

Отчитането на конкурса и награждаването ще се състои на 17 май от 18:00 ч. в Къща музей "Гео Милев“ вСтара Загора

Наградените творби ще бъдат публикувани в тематичен раздел ТУК, а те са: Три награди (първо, второ и трето място) за всяка възрастова група, за всеки раздел и категория; Поощрителни награди за всяка възрастова група в двата раздела; Специална награда "Добрата новина"- за индивидуална публикация; Специална награда за най-добре представил се екип или индивидуален участник от Стара Загора; Специална награда на Къща музей "Гео Милев".

Списък с наградените участници ще бъде оповестен на сайта на ЦПЛР – Стара Загора.

Всички изпратени произведения за участие в конкурса трябва да бъдат придружени от декларации за информирано съгласие.