Великотърновски административен съд отхвърли окончателно жалбата на МБАЛ “Св. Иван Рилски" срещу Териториалното поделение на НОИ за това, че инцидентът, при който преди повече от година санитарка от Долна Оряхоивца, работеща в лечебното заведение, бе разкъсана от кучета в родния си град. С това си решение ВАС потвърждава, че смъртта на жената се счита за трудова злополука, предаде кореспондент на “Фокус".

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Ако, обаче, то бъде потвърдено, може да се стигне до възобновяване на делата за обезщетение, които близките на санитарката Мирослава заведоха в Горнооряховския съд.

“Фокус" припомня, че трагедията се случи в края на март 2023-а в град Долна Оряховица. 40-годишната жена е била на смяна в МБАЛ “Св. Иван Рилски" и трябвало да стигне до работа със своя колежка. По пътя към мястото на срещата им, обаче, тя била нападната от няколко кучета, които са били изпуснати от двор на близо. Мирослава починала на място от кръвозагуба. Смъртта ѝ бе квалифицирана като трудова злополука, тъй като се случила п пътя към работното ѝ място.

Близките на жената заведоха два иска срещу болницата на обща стойност 500 хиляди лева. Сега лечебното заведение има право отново да поиска жалбата да бъде отхвърлена, както вече направи. Тогава адвокатът на болницата се позова на процедурни нарушения.