В училища в двата града на най-голямата община във Видинска област – Видинска все още има маломерни паралелки, предаде репортер на "Фокус“. Сред проблемите в учебните заведения във Видин и Дунавци са още - застаряващия педагогически персонал, сравнително ниски образователни резултати от НВО за 4-ти и 7-ми клас и ДЗИ (което се отнася за цялата страна) и остаряла материална база. Това съобщи Емилия Николова, началник на отдел "Хуманитарни дейности“ в Община Видин, по време на проведено обществено обсъждане на Проект на Стратегия за развитие на предучилищното и училищното образование 2024-2028 година в община Видин. Тя допълни, че сред силните страни на образователния процес в общината е въведеното задължително предучилищно образование на децата от 4-годишна възраст, системните мерки за осигуряване на достъпа до образование (безплатен транспорт за пътуващите ученици, безплатни учебници и помагала за всички ученици до 7-ми клас и др.), нисък дял на преждевременно отпадналите от училище деца в задължителна училищна възраст, подобрена технологична обезпеченост в учебните заведения, квалифицирани учители и богат опит в разработването на проекти.

Последната изготвена стратегия за развитието на образованието в Община Видин е от 2011 година, а на практика за изминалите 12 години в развитието на образованието са настъпили съществени изменения. Периодът на действие след приемането на новата Стратегия ще за периода 2024 -2028 г.

Целта на обсъждането на Проекта на Стратегията е мащабно и дългосрочно развитие на системата за предучилищното и училищното образование, където всяко дете и млад човек в Община Видин да има достъп до модерно, качествено и ефективно  обучение, каза по време на обсъждането Борислава Борисова, зам.-кмет на Община Видин. Тя е убедена, че това е начина да се формират знаещи, можещи и функционално грамотни личности, със социални и граждански компетентности и умения за тяхната пълноценна житейска и професионална реализация.

Обсъждането се състоя в заседателната зала на Регионално управление на образованието (РУО) – Видин и на него присъстваха експерти от Общинската администрация, представители на публични институции, на РУО, директори на училища, неправителствени организации и медии.

Община Видин е партньор по проект "ПРОГРЕС-Подкрепа за развитие на общините, градовете и регионите за европейско сближаване“, финансиран от Оперативна програма "Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз (ЕС) чрез Европейския социален фонд (ЕСФ). Съвместно с експерти от Националното сдружение на общините в Република България  (НСОРБ)  бе изготвен и предстоящият за приемане стратегическият документ.