Във видинските общини Белоградчик, Кула и Видин, днес на Ивановден празнуват близо 2000 души,  научи репортер на "Фокус“. В община Белоградчик  днес празнуват общо 342 именници, като името Иван носят 128 души. От 148 именници в община Кула, 77 се казват Иван,  съобщават от пресслужбите на двете общини.

В най-голямата в областта - община Видин, имен ден днес празнуват 1 417 именици. Най-много от тях носят името Иван - 985, следват жените с името Иванка - 432, съобщават от пресцентъра на общината. Най-възрастният Иван е роден през 1931 г. и живее в село Градец, а най-младият е роден през 2023 г. и е от Видин. Имен ден празнува и най-възрастната жена, носеща името Иванка, която е родена през 1929 г. , а най-младата е родена през 2011 г., допълват от общината.

Обредите и обичаите на Ивановден, в българската народна традиция, са свързани с очистителната сила на осветената на  Богоявление (Йордановден), вода, каза за "Фокус“ етнографът от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова. Тя допълва, че вече е отминал периодът на така наречените мръсни дни и всеки вярващ християнин обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за здраве, берекет и щастлив живот.

Днес Българската православната църква почита светеца Йоан Кръстител, последния старозаветен пророк и кръстител на Иисус Христос, допълва Бизеранова и уточнява, че светецът се почита като покровител на кумството и побратимството.

Свети Йоан Кръстител се е посветил от дете в служба на Бог, бил е отшелник в пустинята, а когато навършил 30 години по Божие указание започнал да проповядва сред еврейския народ покаяние и да кръщава във водите на река Йордан идващите при него.