Район "Витоша" в София информира за предстоящо обновяване на помещения в кв. "Княжево", където ще се предоставя социална услуга за резидентна грижа. Центърът за настаняване от семеен тип ще бъде насочен към 8 непълнолетни лица от уязвими групи, по-специално непридружени деца бежанци. Услугата ще се предоставя за период от 2 години и 6 месеца.

Центърът е предназначен за деца от 3 до 18-годишна възраст, като с тях ще работи екип от квалифицирани специалисти.

Екипът ще осигурява индивидуална и групова работа, консултации, подкрепа и трудотерапевтични дейности, всички насочени към изграждане на умения за самостоятелен живот и интеграция на децата в обществото.

В центърът няма да бъдат настанени лица над 18 г., както и няма в никакъв момент да увеличи обема на работата си с повече от 8 непридружени непълнолетни деца от уязвими групи.

Ремонтът на сградата и предоставянето на услугата ще бъдат финансирани изцяло с европейски средства. След приключването на проекта сградата ще продължи да служи като социално заведение, предоставящо грижи за деца от уязвими групи, български граждани.

Проектът е одобрен през 2023 г., като вече имаме успешен пример в район Оборище, където подобна услуга функционира с отлична обратна връзка както от децата, така и от местните жители.

Вярваме, че заедно можем да осигурим по-добър живот и възможности за децата, изгубили своите домове и семейства. Нека покажем съпричастност и подкрепа към тези млади хора в нужда.

С цел допълнително разяснение и отговори на въпроси на граждани организираме отворени приемни с участието на служители на Държавна агенция за бежанците:

10.10. /четв/ 18:00 ч. - кв. Княжево, НЧ Братя Миладинови

11.10. /петък/ 18:00 ч. - Владая, Читалище Светлина