В столица на операта се превръща Велико Търново в дните до септември. И през тази година градът ще е домакина на Летния оперен фестивал "Сцена на вековете“, чието осмо издание започва след броени дни, предаде кореспондент на "Фокус“.

Заглавията, включени в програмата, през 2023-а са общо седем. Всички те, по традиция, ще бъдат представени в царския дворец на крепостта Царевец, а при лошо време – в Голяма зала на МДТ "Константин Кисимов“. Отново има и богата съпътстваща програма, част от която ще е инициативата "Сцена на вековете – поглед към бъдещето“.

"Искам да припомня, че ние сме един от малкото, които даваме възможност да детски състави да се изявяват на професионална сцена и пред компетентна публика. На сцената на Царевец този път ще се изявят Балетна школа "Класика", "Виргиния балет" със свой танцов спектакъл и "Бон-Бон Мюзик" от София, които ще изиграят за нс мюзикъла от Стефан Димитров "Вълшебната корона", разказа Нелина Църова, директор на Дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" в Община Велико Търново.

Началото на "Сцена на вековете 2023“ ще бъде поставено на 8 юли с новото заглавие на Държавна опера Бургас – операта "Бал с маски" от Джузепе Верди. "Съставът се завръща на сцената на Царевец след 2-годишно отсъствие и ще зарадва публиката с един невероятен проект с много добри певци“, обещава маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на фестивала.

Част от програмата за пръв път ще бъде Националният музикален театър "Стефан Македонски" от София, който ще закрие летния оперен сезон със зрелищна галавечер на операта и мюзикъла.

Останалите оперни заглавия от афиша са на дългогодишните партньори на фестивала Държавна опера Стара Загора, която ще представи "Тоска" от Пучини, МДТ "Константи Кисимов" ще се изяви с най-новата си постановка "Дон Жуан" по музиката на Моцарт, а Държавна опера Русе е заложила на българското заглавие "Лето 893" на Парашкев Хаджиев. На 12 август зрителите ще могат да гледат "Опера Diva" – спектакъл, представящ творческия живот на оперните диви под формата на балет, с музика на Верди, Пучини и Белини. Държавна опера Варна ще представи най-новата си постановка, на която съвсем скоро предстои премиера на Варненския оперен фестивал – "Дон Паскуале" от Доницети.

Част от съпътстващата програма е рок операта "Есмералда – Парижката Света Богородица", един от най-играните мюзикъли по целия свят, преведен на български и оркестриран за голяма рок група. Тя ще бъде представена на сцената на Летния театър в парк "Марно поле“. Там публиката ще може да види още "ABBA Symphony" на Плевенската филхармония с Люси Дяковска и Милица Гладнишка и мултимедийният концерт "Властелинът на пръстените".