Нова Областна здравна карта бе приета за територията на Търновски регион, предаде кореспондент на "Фокус“.

В заседанието участваха областният управител Ивайло Здравков, експерти от Областна администрация, директорът на РЗИ д-р Евгения Недева, д-р Христо Димитров от Български лекарски съюз, както и представители на ресорни институции и организации.

Проектът бе приет единодушно с 18 гласа "за“.

"Фокус“ припомня, че в изработването на документа сили обединяват РЗИ, всички директори на клиники в региона, представители на здравни ведомства, общински експерти и други.

Според документа в областта работят общо 13 болнични заведение /10 от които болници/, като леглата в тях са 1541. Лекарите, които работят в първичната извънболнична медицинска помощ са 130, като са необходими още шестима специалисти за пълно окомплектоване. Стоматолозите в региона са 229, като минималният праг е от 204-а зъболекари. Тяхното разпределение обаче е неравномерно. Специалистите по орално здраве са концентрирани основно във Велико Търново и Горна Оряховица.

Най-остра е потребността от специалисти по акушерство и гинекология; вътрешни болести; гастроентеролози; ендокринолози; кардиолози; по кожни и венерически болести; по нервни болести; по пневмология и фтизиатрия; педиатри.

Луиза Транчева