Днес в 11.30 часа Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман свика извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с регистрирано огнище на шарка по дребните преживни животни – кози и овце възникнали във ферма в с. Узунджово, община  Хасково.

Директорът на ОДБХ – Хасково д-р Георги Илиев запозна присъстващите, че е определена 3-километрова предпазна зона около фермата в с. Узунджово и 10-километрова предпазна зона, която включва села в общините Хасково, Симеоновград и Димитровград с цел недопускане на разпространение на заболяването. Болестта протича тежко и е с висока смъртност. Предприети са действия по хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни животни в обекта.

Към всички общини на територията на областта, ще бъде изпратена заповед на Областния управител за свикване на Общинските епизоотични комисии с цел информиране на животновъдите и населението за предприемане на превантивни мерки, касаещи предотвратяване на разпространението на болестта.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на дребни преживни животни с изключение на тези, който са за незабавно клане. Същите ще бъдат преглеждани от официален ветеринарен лекар. Преминаващите транзитно през страната също ще бъдат подлагани на строг ветеринарен контрол.