В село Раждавица създадоха място за вълнуващи срещи на децата с книгите, предаде репортер на "Фокус“. В читалище "Светлина“ беше открит "Детски отдел“ на действащата към самодейната институция библиотека. Детският отдел е създаден по идея на Любов Миронова – обучител, педагог, автор на книги, създател и ръководител на "Училище за съзнателни родители“.

На тържеството по повод откриването на детския отдел присъстваха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общинския съвет Димитър Велинов, началникът на общинския отдел "Култура и духовно развитие“ – Емануела Дюлгерска, зам.-кметът Росица Плачкова, директорът на Регионалната библиотека в Кюстендил София Пейчева, Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, председателят на Кюстендилската търговско-промишлена палата Ваньо Костадинов, общинският съветник и член на читалищното настоятелство Валентин Рашев, жители на селото, много деца. Домакин на събитието беше кметът на село Раждавица – Стоян Ръждавички.

"Благодаря ви, че днес сме заедно! Благодаря ви, че дойдохте за да подкрепите едно ново начало на детската култура и духовност в село Раждавица. Днес откриваме един нов свят за нашите деца – "Детски отдел“, създаден с много любов и грижа. Това място е изградено със средства и книги, дарени от учениците ми от Училището за съзнателни родители, както и от дарители“, каза Любов Миронова.

Тя благодари за доверието и подкрепата, а в същото време посочи, че жители на селото неуморно са работили за да сглобят мебелите, да подредят книгите, за украсят – да направят всичко възможно този ден да бъде реалност. Бяха изказани специални благодарности към директора на кюстендилската библиотека София Пейчева и към общинския съветник Валентин Рашев.   

"Детският отдел“ на библиотеката към читалище "Светлина“ е предназначен за деца от 3 до 12 години. В него има секции за приказки, за рими, енциклопедии, българска и чуждестранна литература, приказки от народите. Библиотеката има и нов библиотекар – Драгина Иванова, която ще бъде не само страж на знанието, но и приятел на всички читатели.

"Вярваме, че децата са бъдещето на нашата нация. За да бъде едно общество силно, трябва да се раждат и възпитават деца, които да стават по-добродетелни и по-полезни от предишното поколение. За да постигнем това – трябва да създаваме условия, а тези условия са култура и духовност. Този детски отдел е една стъпка към създаването на среда, в която младите семейства с деца да могат да живеят, да учат и да се развиват“, сподели още Любов Миронова.

Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак отправи молитва към Бога. "Това е едно място, което ще събира най-малките, за да се просвещават добре и да трупат нови знания. Нека Бог да дава здраве, да дава мир, да дава благоденствие на всички“, пожела епископ Исаак. На библиотеката и на присъстващите бяха дадени "Евангелие в преразказ“ и "Детски молитвеник“. "Нека не само с тези книжки децата да крепнат във вярата, но и да бъдат водени в храма, където и да се потапят в духовната атмосфера“, допълни архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов каза пред присъстващите, че това е една изключително важна придобивка, защото това ще е мястото където децата ще могат да отварят прозореца към света – книгите. "Радостен съм, че това се случва в малко населено място, каквото е село Раждавица. Това е признак, че селото е живо. Успехът на този детски отдел е гарантиран, защото е направен от и с Любов“, каза инж. Огнян Атанасов. Кметът подари на Любов Миронова една репродукция на Владимир Димитров – Майстора.

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски също поздрави присъстващите. "Освен новите технологии и комуникации, които имат своите предизвикателства, не бива да забравяме писмеността и книгата, защото те са бъдещето и те са в основата на всичко“, каза инж. Пандурски.

София Пейчева, директорът на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ – Кюстендил каза, че за първи път, от много години насам се случва, се обособява такова библиотечно пространство, предназначено за "Детски отдел“ на библиотеката. "Да е организирано и направено по предназначение, да служи на детската читателска аудитория и то с целенасочено подбран фонд, който да има за цел да подпомага личностното развитие, да осмисля свободното време на децата“, коментира София Пейчева.

Помещението в читалището, което доскоро е използвано като кабинет, е обновено и оборудвано с нови мебели, а библиотеката вече разполага с подбрани книги, подходящи за деца от 4 до 12-годишна възраст.

Стените на новото пространство са украсени с жизнерадостни картини, дарени от талантливата художничка Петя Константинова.