В родния край на Дора Габе отбелязват 135 години от рождението на поетесата, предаде репортер на "Фокус". Част от културната памет на България е личност, родена в малкото добруджанско селце Дъбовик, книжовник, който пише за своя роден край: "Това е една малка земя с голяма съдба...". Дора Габе е автор, който ще остане в литературната ни история със своята богата и многостранна дейност - поет, преводач, детски писател, радетел за българщината. През 1982 г. тя пише: "Дечица, не мога без вас!". Нейно е стихотворението, в което говори човекът и поетът - "Почакай слънце!". 

Днес в двора на една от малкото в страната ни детска градина в Добрич, която носи името на Дора Габе, където е й нейният паметник, се състоя тържество, посветено на годишнината. Малчугани, педагози, родители и гости съпреживяха заедно празника. Специален гост на децата беше главният уредник на литературния музей в добруджанския град д-р Кремена Митева. Тя разказа любопитни истории от детството на Габе, заедно с децата рецитираха нейно стихче, а в двора на градината прозвуча и химнът й, посветен на поетесата. Децата го изпълниха с много вълнение и трогателно чувство на радост.

В Дъбовик пък се готвят за утрешния празник, на 24 август, считан за рождената й дата. В читалището на селото ще има тържество с деца от Добрич, а в една от залите му е подредена постоянна експозиция, която съдържа и лични вещи на Габе, дълго стояли заключени в килера й. Артефактите са дарени от Съюза на българските писатели. Организаторите на тържеството утре са подготвили рецитал и прожекция на документален филм за живота и творчеството на поетесата.

"Дора Габе - гордостта на Добруджа, гордостта на село Дъбовик. Уникална. Тя е написала: "Целият Дъбовик се побира в душата ми". В книжката "Някога" тя разказва за своето детство, а нейният дух продължава да е в родното й село, в музейната експозиция, в читалището, където е идвала с най-голямо удоволствие и се е срещала с хората", сподели кметът на Дъбовик Стоянка Първева.

Още в средата на лятото различни културни институции в Добрич посветиха свое пространство на честването - тук. През март Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич представи изложба в малък формат с интересни факти от житейския и творчески път на Дора Габе. Сега изложбата гостува в Батак. За мобилната експозиция и "дъщерята на равнината" разказва д-р Кремена Митева - тук

Жулиета НИКОЛОВА