Три случая на лаймска болест са регистрирани само за седмица на територията на Великотърнвоска област. Това показва седмичният доклад за заразни и паразитни болести на Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Двама от пациентите са от Търновска община, а третият е от община Лясковец. Отново там е отчетен и заразен с марскилска треска.

Справка на РЗИ показва, че от началото на годината случаите на лаймска болест са общо шест, а на марсилска треска – два.

И двете заболявания се причиняват от инфектирани кърлежи. За предаването им са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа, напомнят здравните специалисти и уточняват, че на сайта на РЗИ можете да намерите повече информация за начините за превенция, като най-добрият остава използването на репелентни препарати.

През втората седмица на август в областта са отчетени още – заболял от остра вяла парализа – от община Полски Тръмбеш, шест случая на варицела, 15 на ентероколити, четири на ОРЗ, както и по един на бактериален менингит и ротавирусен ентерит.