Едва 25 от общо 60 открити басейна във Великотърновска област са готови да посрещат посетители в разгара на лятото. Само тези обекти отговарят на изискванията на закона, уточняват от РЗИ – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

25 са плувните комплекси, които вече имат разрешение за работа от здравните власти, което е издадено след щателен контрол за качеството на водата, както и за всички останали изисквания за функциониране. Проверките ще продължат и през останалите горещи месеци, като идеята и целта им е да гарантират сигурността и безопасността на посетителите.

От РЗИ припомнят, че подготовката на басейна включва привеждане в изправност на пречиствателното съоръжение и инсталациите, ремонт на съблекални, душови помещения и санитарни възли, снабдяване с необходимото количество биоциди за обеззаразяване на водата и осигуряване на достатъчни по брой съдове за събиране на твърдите отпадъци. Експлоатацията на водния обект може да започне след наличие на резултат за качеството на водата, доказващ нейната епидемиологична и химична безопасност.

Съгласно здравните изисквания водата се изследва по показателите остатъчен свободен хлор и активна реакция, ешерихия колититър, общ колититър, микробно число, амоняк и нитрити.

Анализ следва да се прави не по-малко от два пъти месечно в акредитирана лаборатория.

"При установяване на нарушения на здравните норми и изисквания експлоатацията на басейните се спира незабавно. Стопанинът на съответния басейн предприема необходимите действия за отстраняване на несъответствията и при готовност уведомява контролните органи. Експлоатацията на басейна се възстановява само след наличие на резултат от взета от контролните органи водна проба, доказващ нейната епидемиологична и химична безопасност“, допълват от РЗИ.

Басейните, готови за работа са разпределени, както следва – 13 – в община Велико Търново /четири от тях са в старата столица/; в община Елена – четири; в община Лясковец - три; в община Полски Тръмбеш – два и в общините Горна Оряховица, Павликени и Свищов – по един. В останалите общини от областта няма работещи открити плувни басейни.