Случай на Лаймска болест са регистрирали здравните власти във Великотърновска област. От Регионалната здравна инспекция в старата столица не уточняват откъде точно е пациентът, но положителният му резултат за заразата е излязъл през миналата седмица, предаде кореспондент на “Фокус". От началото на годината случаите в региона са не повече от двадесетина, но специалистите съветват да сме внимателни, когато сме сред природата.

Лаймската болест е една от най-разпространените предаване с кърлежи инфекции в България. Между 20% и 30% от възрастните иксодови кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на Лаймската болест. Лечението се определя от стадия на болестта. Препоръчват се високи дози антибиотици и при нужда повтаряне на лечението, вместо твърде продължителна терапия. Особено важна е ранната диагностика и навреме приложеното адекватно лечение, които могат да предотвратят тежките изменения в засегнатите органи.

През миналата седмица в областта са регистрирани още десет случая на ентероколити, три на варицела, два на ламблиоза, 32 на COVID-19 и 15 на остри респираторни заболявания.

От РЗИ напомнят и, че имунизацията с новите вариантни ваксини срещу COVID-19 се извършва в Имунизационния кабинет в РЗИ – Велико Търново при следното работно време: всеки делничен ден от 9:00 ч. до 12:30 ч., само след предварително записване на следните телефони: 062 614 358; 062 614 305; 087 7045078; 087 7049084.

Ваксинации се извършват и от общопрактикуващите лекари на територията на област Велико Търново, както и в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов".

От началото на имунизационната кампания в Имунизационния кабинет в РЗИ - Велико Търново са извършени 156 имунизации с новите вариантни ваксини срещу COVID-19.