В рамките на година 16 пияни или дрогирани шофьори са получили ефективни присъди от съдилищата в Кюстендил и Дупница. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Окръжен съд – Кюстендил. В повечето случаи постановените ефективни присъди са за повторно управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Районен съд – Дупница и Районен съд – Кюстендил са приключили през 2021 година, общо 131 наказателни дела от общ характер, с предмет: управление на моторно превозно средство в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, по чл. 343б от Наказателния кодекс. От тях: 82 в Дупница и 49 в – Кюстендил. Над 90% са приключили, след като съдът е одобрил споразумение, постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимите, а те са се признали за виновни.

115 шофьори са получили наказания "лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца до 1 година и 6 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от по 3 години. На 30 от тях, съдът е наложил и наказание "глоба“, в размер от 200 - 500 лв. По две дела са постановени и възпитателни грижи спрямо подсъдимия, в периода на изпитателния срок. На подсъдимите, които са правоспособни водачи, съдът налага и наказание "лишаване от право да управлява моторно превозно средство“. През 2019 година този вид дела са били общо 118, а през 2020 година – 83.

Венцеслав ИЛЧЕВ