По инициатива на 13 общински съветника е внесено искане за провеждане на заседание на видинския общински съвет(ОбС), предаде репортер на "Фокус“. Искането е подписано от съветници, представители на различни групи в ОбС. Заседанието, което е насрочена за 13 декември от 11 ч. е с една единствена точка – преразглеждане на решение №4, взето с протокол №2 от 24.11.2023 г., за избор на председател, съобщи за "Фокус“ председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ Валери Василев. Василев уточни, че от общинските съветници се очаква да проведат редовно заседание и да взимат решения. Сред най-неотложните задачи е изборът на легитимен председател, конструиране на комисиите и приемане на бюджета на община Видин за 2023 г., допълни той.

Решението за избор на председател, проведен на 24 ноември, беше върнато за ново разглеждане от областния управител.

След извършен контрол по законосъобразност, областният управител на Видин Иво Атанасов определи решението на ОбС като незаконосъобразно поради допуснати съществени нарушения на материалноправните и административнопроизводствените правила и го върна за ново разглеждане. Срещу заповедта на областния управител бе подадена жалба в Административен съд – Видин от Светослав Славчев, в качеството му на председател на ОбС. Съдът я остави без разглеждане с мотивите, че издаването на заповедта от областния управител, с която се връща решението за ново обсъждане, поставя началото на процедура, при която ОбС в четиринадесетдневен срок съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация може да го отмени, измени или потвърди.

Така утре видинските общински съветници ще направят пореден опит да проведат заседание, на което да разгледат върнатото решение и да си избират легитимен председател.