На 4 октомври официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол. Началото на церемонията е от 11:30 часа. Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков. Община Ямбол със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей ще представят експозиция с лични вещи и документи на семейство Брънекови. Повечето от тези вещи са намерени от служители на Общината в самата къща.

Емблематичната Брънекова къща е от сградите в Ямбол, които помнят времето на Царство България от 1908 година.

Тогава адвокат Петър Брънеков и съпругата му Мария пристигат в Ямбол и купуват къща с двор на това място. Тук се раждат и децата им – Любен и Тотю. Тяхното родолюбие се вплита дълбоко в историята на Ямбол.

Петър Брънеков е първият юрист с докторска степен в града, един от първите теоретици на кооперативното движение в България. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война в състава на 18-ти Етърски полк и 46-ти пехотен полк. Загива на фронта на 6 октомври 1916 г.

Неговите синове продължават обществената дейност и патриотичното дело на баща си.

На Тотю Брънеков принадлежат идейният проект за герб на Ямбол и девизът "Идвам от древността, отивам в бъдещето".

Любен Брънеков е един от най-известните членове на туристическо дружество "Тунджа", създател на химна "Обичаме земята".

Повече от 20 години знаковата за Ямбол в архитектурно отношение Брънекова къща беше изоставена. Общински съвет – Ямбол подкрепи на 24.06.2021 г. предложението на кмета Валентин Ревански Община Ямбол да придобие собствеността на този архитектурно-строителен паметник на културата. С дарения и собствени средства Община Ямбол възстанови фасадата на сградата. Очаква се финансиране и за цялостното реновиране на къщата.