Днес в пазарджишкото село Мало Конаре природозащитници организират протест във връзка с прегазено на Бъдни вечер куче. Протестът ще бъде мирен и ще се проведе на площада в село Мало Конаре в 12.00 часа, предаде репортер на Радио "Фойус“ - Пазарджик.

Очаква се с него да се солидаризират и природозащитници от цялата страна, които се грижат за бездомни животни. Това съобщи и един от местните зоозащитници - Трифон Кабуров, който и реагира най-адекватно, като закара пострадалото куче в клиника в Пловдив. Той уточни, че се е заел със събитието, след като е получил над 100 заявки от желаещи да участват. Тя е резултат от взривилото се обществено недоволство след разпространяването в социалните мрежи на клип, който показва как сребрист джип навлиза в лявото платно и прегазва спящо до къща в Мало Конаре куче навръх Бъдни вечер.

По-късно водачът - 52-годишен мъж от Пазарджик, бе арестуван и освободен след 24 часа, след като заяви, че не видял животното и минал през него неволно. От кадри на камера от частен дом се вижда как мъж с джип умишлено прегазва животното, което спи извън пътното платно. Автомобилът също е регистриран на негово име. Прокуратурата започна и разследване.

Четириногото бе закарано в пловдивска ветеринарна клиника, където е оперирано и спасено. Предстои да бъде настанено в приемен дом при Росица Идакиева, която има опит в грижите за пострадали животни, както оповестиха спасителите на кучето.