Три предписания заради лошото качество на питейната вода са издали експерти от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново в края на миналата година, предаде кореспондент на "Фокус". Отклоненията от нормите са констатирани през четвъртото тримесечие на 2023-а, по време на задължителния мониторинг.

Специалистите са изпратили препоръки до управителя на "ВиК Йовковци“ заради влошени микробиологични показатели на водата в селата Върбовка и Хаджидимитрово. Те призовават дружеството да предприеме необходимите мерки за справяне с проблема в двете населени места. В пробите във Върбовка са засечени бактериите ешерихия коли и ентерококи, а в Хаджидимитрово – тези двете и ентерококи.

Табели "Водата е лоша за пиене“ трябва да постави кмета на павликенското село Димча. Негодна за хората е живототворната течност от Начовската и Джамийската чешми. Двете съоръжения не отговарят на критериите съгласно санитарно-техническите изисквания за строителство и експлоатация при водоснабдяването на населените места и промишлеността с питейна вода.

Отклонения по химични показатели са засечени в 11 от 35 изследвани проби питейна вода от централни водоизточници. Те са в село Асеново, където има завишени нива на калций, Драгомирово и Совата, където има превишения на хром. Проблем с повече от позволените нитрати има във Върбовка, Никюп, Алеково, Ореш, Стефан Стамболово, Сухиндол и Страхилово.