Облекчение от такса смет ще получат жителите на Велико Търново и населените места в общината, ако компостират биоразградими отпадъци. Възможността се предоставя от местната администрация за поредна година и от нея могат да се възползват всички собственици на имоти, предаде кореспондент на "Фокус“. В тази връзка от Общината припомнят, че срокът, в който могат да се подават декларации за компостиране изтича на 31 януари. След вписването на искането, служители на отдел "Околна среда“ извършват проверка на място в имота.

"Ако домакинство компостира отпадъци, то 30% от компонента за сметосъбиране и сметоизвозване на такса битови отпадъци ще бъдат възстановени. Ръководство и инструкции за домашно компостиране са публикувани на сайта на Общината. Остава в сила и 30%-а отстъпка за гражданите, които събират разделно отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и ги предават на специализираните площадки в местността "Дълга лъка“ (Велико Търново) и в с. Ресен, или в мобилния пункт, който всяка събота и неделя е в кварталите. Тя се начислява при достигане на 150 кг. за година. Графикът за работа на мобилния пункт е публикуван тук“, обясняват от Общината.

60% става отстъпката на данъка за сметосъбиране и сметоизвозване, ако дадено домакинство компостира биоразградими отпадъци и предава разделно събрани хартия, пластмаса и метал.