В нов проект за компостиране участва Община Свищов, предаде кореспондент на “Фокус". "Тестване на иновативни компостиращи системи за възприемане на иновативни системи за управление на биоотпадъци за работещите в сферата на туризма МСП от Средиземноморския регион“ е подаден в рамките на Програма "Евро-Средиземноморски басейн“.

Фокусът на проекта е върху предприемане на допълнителни дейности с цел предотвратяване и ограничаване на отпадъците, максимизиране на повторна употреба, рециклиране и използване на екологични алтернативни материали, така че отрицателните ефекти върху околната среда да бъдат ограничени и ефективността на използването на ресурсите и експлоатацията да се засили от малките и средни предприятия в туризма.

Водещ партньор е Фондация за изследвания и технологии - HELLAS, Гърция, а останалите партньори са Община Свищов, България; Агенция за градско развитие на Приедор “PREDA" Босна и Херцеговина; Компания за развитие и насърчаване на туризма в област Никозия, Кипър; Търговска, промишлена и навигационна камара на Жирона, Испания; Институт за устойчиво развитие, Словения;

Бюджетът е в размер на 1 739 393 евро, като Община Свищов получава 307 000 евро. Продължителността е 33 месеца.