В навечерието на Седмицата на гората в Кюстендил почетоха паметта на лесовъда Йордан Митрев, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. На събитието в лесопарк "Хисарлъка“ присъстваха представители на Регионална дирекция по горите, държавните и горски стопанства, община Кюстендил и областната администрация. Беше посочено, че тази година за 97-ми път ще бъде отбелязана Седмицата на гората - празник на лесовъдската колегия, на горските инспектори, надзиратели и многобройните служители и работници в горите. Беше припомнено, че със Закона за горите от 1925 г., празникът започва с ентусиазма на учители, ученици, интелигенция, военнослужещи, които залесяват оголените планински склонове на страната ни наред с лесовъдите.

Кюстендил също е дал своя принос. Преди повече от 130 години именно тук, учителя Йордан Митрев поставя основите на бъдещия лесопарк "Хисарлъка“. През пролетта на 1891 година той стартира най-значимото си дело- залесяването на оголената от ерозия местност. Под негово ръководство и съвместно с местни доброволци започват да засаждат млади фиданки от черен и бял бор и да укрепва стръмните каменисти и песъчливи места над града. Събитието е непознато до този момент по ентусиазъм и мащабност. Всички тези безименни участници, водени от родолюбиви и безкористни чувства, едва ли са съзнавали, че пишат първите страници на организираните залесявания в България. До 1898 г. са засадени над 1 200 дка борови култури, а пустеещата местност бавно се преобразява в красивата гора, каквато я виждаме днес

Директорът на РДГ - Кюстендил Здравчо Тодоров заяви, че тазгодишното мото на инициативата за област Кюстендил е "Моята гора“. И тази година се акцентира на младото поколение , на което да бъде разяснено обяснено и да се създаде любов към българската гора.

"Защото това което виждаме назад са го правили нашите предшественици, Значението на инициативата е най-вече да покажем на обществеността какво се върши в гората, кой го върши и за какво го върши“, заяви Здравчо Тодоров.

Венцеслав ИЛЧЕВ