В най-бедната в Европа и страната община Бойница, ще строят стрелбище за над 650 000 лева, предаде репортер на "Фокус“. Средствата по проект за изграждане на закрито стрелбище са предвидени в проектозакона за държавния бюджет за 2024  г., прието от МС.

Кметът, пети мандат на малката община, Анета Генчева, потвърди, че има проект за изграждане на закрито стрелбище, като се предвижда след изграждането му да се ползва от служби и организации от цялата Видинска област. Този проект на община Бойница е от 2016 година, но едва сега най-вероятно той ще бъде реализиран. В проекта се предвижда стрелбището да отговаря на всички съвременни изисквания за подобно съоръжение, както и да съществуват всички мерки за сигурност.

Съобщението за бъдещото изграждане на закрито стрелбище за над 650 000 лева в община, в която живеят по-малко от 1000 души  в осем населени места и е сред най-бедните в целия Европейския съюз, предизвика много и различни мнения.  От живеещите над 60  процента са хора над 55 годишна възраст, от тях 80 на сто са на възраст от над 65 г. По последните данни пенсионерите в общината представляват 72 процента от цялото население.

По паметливите в региона си спомнят за гръмогласно рекламираната през 2011 г. китайска инвестиция за 10 млн.евро в малката община. Тогава китайска държавна компания взе под аренда  20 000 дка земя, по-голямата част от които в община Бойница, за да отглежда царевица, люцерна и слънчоглед, продукция която щеше да се изнася за Китай. Именно в Бойница, Китай направи първата си земеделска инвестиция в страна от Европейския съюз (ЕС). След пищна церемония, развети червени знамена насред полето, строена селскостопанска техника последно поколение и много обещания, съвместното начинание бързо приключи безславно. След само две години престой китайската земеделска компания "Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани" се изнесе от най-бедната българска и европейска община – Бойница. Причината- ниското качество на отдавна необработваната земя, липсата на инфраструктура в далечния роден Северозапад, липсата на експертиза на работа в района и страната от страна на китайските инвеститори, на работна ръка и купища административни проблеми.

Сега местните зевзеци, на раздумка в бойнишката кръчма, край кюмбето на дърва и въглища си спомнят за китайската авантюра преди  седем години, разказват за нея и се опитват да прогнозират, кой и как ще построи новото закрито стрелбище, кой ще работи там и най-вече кой ще стреля.