С празнично шествие в Кюстендил беше отбелязан Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде репортер на "Фокус“. Деца и ученици, педагози и учители, културни и просветни дейци преминаха в празнично шествие, за да отпразнуват в едно обединени българските слово, писменост и книжнина.

Гости на празника бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, началникът на Регионално управление на образованието Мая Стойчева, Народни представители, общински съветници, заместник- кметове на Община Кюстендил, директори на културни институти и просветни дейци.

"Неповторима дата и незабравим ден отново изпълват площадите и улиците. Почитаме делото на равноапостолите Кирил и Методий, с което ни изтръгнаха от кладата на ересите и безпросветността. Без страх се хвърлиха в битката с езичеството, за да могат да довършат своята велика мисия“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той отправи пожелания към учителите, педагозите, културните и просветните дейци. Кметът не пропусна да се обърне и към децата и учениците. "Не забравяйте, че там където са трите "Б“ – Бог, Буквите и България, винаги е равно на любов“, допълни Паунов.

"24 май не е просто ден. Той е минало, настояще и бъдеще – всичко в едно. На този ден ние прославяме делото на пресветите братя Кирил и Методий – нашите първоучители, дали ни най-ценното – българската азбука“, каза Мая Стойчева. Тя връчи грамоти "Неофит Рилски“ на удостоените учители от област Кюстендил.

В празничния ден екипът на Регионална библиотека - Кюстендил подари на всички училища в града, за техните училищни библиотеки, празнични пакети "Книгите, които ни свързват".

Беше изтъкнат българският принос за развитието на духовността, че българският език е най-старият писмен славянски език, а създадените на него две старобългарски азбуки – Глаголицата, а по-късно и Кирилицата отварят вратата за просветата на милиони хора в Европа и отвъд. 

Присъстващите на празника посрещнаха българските букви, носени от възпитаници на Основно училище "Св. Паисий Хилендарски“ и заедно запяха най-възторжения и любим на българите химн "Върви, народе възродени“. Децата изписаха думата "България“, а след това пуснаха буквите в небето, носени от балони.

Венцеслав ИЛЧЕВ