В дните от 24 до 26 юли международният фестивал "Фолклор без граници" отново ще изпълни сърцата на добричлии и гости на града с багри, ритми и настроение, предаде репортер на "Фокус". Изданието е 21-во по ред. Организирано е съвместно с Национална секция ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско.

Фестивалът се провежда под патронажа на Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич. Тази година ще участват 5 състава от чужбина и 2 от Добрич. Във фестивалната програма са предвидени от 19:00 ч. дефилета, започващи от водната каскада в Градски парк "Свети Георги“ до сцената на Скейт парка, където всяка вечер от 19:30 ч. предстоят концерти на състави от далечни страни и от добруджанския град.

За първи път на сцената на фестивала в Добрич ще се изявят фолклорни състави от Индия, Мароко, Колумбия, Китай и Хавай. Официалното откриване на форума е на 24 юли с участието на два чуждестранни и един български състав. 

Световният културен форум на Индия (IWCF) е основан през 2007 г. като културна  организация, предоставяща образователни и културни възможности. Създаден, за да служи като форум за съхраняването и оценяването на богатството и разнообразието на изкуството, културата и наследството на Индия чрез сценични изкуства. Индийските традиционни форми на изкуство като музика, танци, театър, драма и народни изкуства притежават история, датираща от няколко века. 

Карнатската и хиндустанската музика имат своите корени в "Сама Веда“ една от четирите Веди, които са вечни и непреходни писания, от които еволюира религиозният и социален етос на Индия. Елегантността и изяществото на танцовите изпълнения винаги са получавали висока оценка от много международни фестивали и са представяли културата на Индия на престижни форуми в Китай, Оман, Азербайджан, САЩ и Канада.

Световният културен форум на Индия в момента има повече от 300 музикални и танцови групи, състоящи се от повече от 3500 артисти от цяла Индия и чужбина. Имат членове и в САЩ, Канада, Великобритания, Беларус и др. През последните няколко години IWCF е създал и продуцирал многобройни културни програми, включително специални програми за глобални социални проблеми за повишаване на осведомеността и разпространение на информация, в която артисти представят традиционни танцови и музикални изпълнения. 

Целта на тази организация е да се поддържа интерес в общността и индийците по цял свят да се гордеят и да популяризират своето древно изкуство. Този Световен културен форум на Индия следва целта си традиционните местни форми на изкуство да бъдат запазени и предадени на бъдещите поколения. 

В първия ден на фестивала публиката ще се наслади и на изпълненията на Балет "Африка“. Те ще представят културата на Конго Бразавил. Република Конго или Конго Бразавил е държава в Западна централна Африка. Столицата е град Бразавил, важен пристанищен град и бивша столица на Френска екваториална Африка. Страната е позната също от колониалния ѝ период като Френско Конго. Не трябва да се бърка със съседната държава Демократична република Конго (бивш Заир). 

Конго (наричан баконго) е народ, принадлежащ към езиковата групабанту. През 1880 г. идват протестантски и католически мисионери, които налагат по-голямата част от населението да приеме християнската религия. До 1921 г. нова форма на християнството е проповядвана от Симон Кимбангу, който става доста популярен заради опитите на белгийското и португалското посолство да го подкрепят. 

Кимбагуизмът е много мощна религия, която внушава духовна енергия и постига неочаквани резултати при изместването на старите религии, основаващи се върху Дибунду диа Конго и Муанда Нсеми. Населението отглежда маниока, банани, царевица, сладки домати, фъстъци, боб, таро (тропическо растение, чийто корени се ядат), кафе, какао, банани и др. Риболовът и ловът все още се практикуват, но повечето хора предпочитат да търгуват и да работят в градовете. Основателно африканският танц се смята за най-старата хореография в света.

Неизменният ритъм е на различни по вид барабани и ударни инструменти, направени от тикви, различни кухини на дървени клони, опънати животински кожи и пр. Всеки един танц разказва история.

В програмата на първия ден са и изпълненията на Фолклорен танцов ансамбъл "Добротица“ с ръководител и хореограф АлександърАлександров. Ансамбълът е създаден през 1970 г. и заема важно място в културния живот на Община град Добрич. В своето творчество те представят българския фолклорен танц с постановки от различните етнографски области на България - добруджанска, шопска, тракийска, северняшка, пиринска и родопска. Цялостната им дейност е подчинена на една цел – да възпитават децата и младите хора в любов към богатия по ритъм български танц, музика и традиция. 

Ансамбъл "Добротица“ разполага с просторна и уютна танцова база в Младежки център – Добрич. В своята история ансамбълът е отличен с призови места от многобройни фолклорни фестивали и конкурси в страната и чужбина. 

Жулиета НИКОЛОВА