Нов случай на Лаймска болест е регистриран в област Велико Търново през миналата седмица. Това показва докладът за разпространение на паразитни и заразни заболявания в региона, изготвен от Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на “Фокус". Здравните власти не уточняват от коя община е пациентът, който вероятно е заразен след ухапване от кърлеж или друг инсект.

За периода 19-24 август в областта са отчетени още 11 случая на ентероколити, два на ротавирусен гастроентерит, 25 на COVID-19, седем на остри респираторни заболявания и един на хепатит C. Eпидемиологичната обстановка в региона е спокойна.

Хепатит С е заразно вирусно заболяване, което обикновено води до сериозни трайни увреждания на черния дроб. То засяга различни групи хора, но преди всичко инжекционно употребяващите наркотици, здравните работници, пребиваващите в места за лишаване от свобода и други. Основно се предава чрез заразена кръв - със заразени спринцовки, при пиърсинг и татуиране, при ползване на нестерилни медицински пособия и по-раядко от майка на дете.

Заболяването започва безсимптомно, но по-късно нарушената функция на черния дроб може да се прояви с:  • отпадналост, болки по мускулите и ставите; • леко повишена телесна температура; • загуба на апетит, гадене и евентуално повръщане; • тежест и болка в дясното подребрие; • потъмняване на урината; • изсветляване на изпражненията; • жълтеница

Голяма част от случаите на остър хепатит С протичат леко до умерено и предимно без жълтеница. 

В голям брой от случаите инфекцията с HCV се открива случайно. Въпреки липсата или слабата изразеност на симптоми инфекцията може да предизвиква тежко увреждане на черния дроб и първите оплаквания на пациента могат да бъдат тези на чернодробна цироза или нейните усложнения или карцином на черния дроб 

Лечението включва терапия с пангенотипни директно действащи антивирусни препарати (DAA) при хронична HCV инфекция. Продължителността на лечението е кратка (обикновено от 12 до 24 седмици), в зависимост от липсата или наличието на цироза.