В класните стаи днес във Видинско влизат 8 700 ученика и деца от предучилищните групи. За първи път прага на родното училище ще прекрачат в областта 500 първокласника, като най-много 320 в община Видин, каза за "Фокус“ Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО).

В региона няма закрити училища. И през тази учебна година ученици има в шестте защитени училища – СУ "Христо Ботев“ в Грамада и в  Арчар,  училището в Димово - СУ "Св. св. Кирил и Методий“, в Раковица -  Основно училище "Христо Ботев“ и  двете училища в община Чупрене – в селата Горни Лом и  Чупрене, допълни Асенова. Във всичките 31 училища е попълнен учителския състав и към момента няма недостиг на преподаватели, остават незаети единични бройки, които ще бъдат запълнени в следващите няколко дни.

Приключили са ремонтите на всички училища в региона, единствено в средното училище по изкуствата "Св.Св.Кирил и Методий“ във Видин продължава външното саниране на сградата, което ще завърши в края на април, но това няма да попречи на учебните занимания, допълни Асенова. Продължава ремонтът на покрива на основното училище “Христо Ботев“ в село Раковица, който изгоря при пожар, след като го порази мълния, преди няколко месеца. Там учебните занимания ще започнат в предоставена безвъзмездно друга сграда в селото. В училището се обучават около 50 деца в смесени паралелки от 1 до 7 клас вкл., каза още Асенова

Въпреки демографския срив, характерен за Видинска област няма отлив на ученици от училището във видинския ромски квартал "Нов път". За новата учебна година в основно училище "Епископ Софроний Врачански" са записани 220 ученика,  каза директорът Милотин Борисов. В школото ще има две паралелки първи клас с по 17 ученици. Започва и една подготвителна група с 21 ученици. В начален етап всички паралелки от първи до четвърти клас ще бъдат по две, по една паралелка ще имаме в основния курс на обучение  през новата учебна година.

Три нови професии ще се изучават в 8 клас през  новата учебна година в три училища в област Видин. Разкрити са изцяло нови специалности в професионалните училища - в СУ "Христо Ботев"-Белоградчик ще се изучава професията "Организация на туризма и свободното време" от специалността "Селски туризъм", в училището в община Ружинци - професия  "Готвач" в специалност "Производство на кулинарни изделия и напитки", в училището в Ново село професията - "Техник на трайни насаждения.